Tuesday, December 21, 2021

Dating skikker i chile

Dating skikker i chile



Hvordan er chilenske menn? I mellomtiden utvidet imidlertid den chilenske staten offentlig utdanning og akademisk dannelse betydelig, noe som tjente til å spre nasjonale verdier og styrke følelsen av dating skikker i chile identitet blant befolkningen. Umana-Murray, Mirtha. Nesten seks millioner mennesker bor i storbyregionen Santiago, mens de nordlige og sørlige regionene er tynt befolket. Santiago er uten tvil den beste byen for de som leter etter hotte chilenske jenter.





MØT LATINA KVINNER



Det finnes forskjellige forklaringer om opprinnelsen til navnet "Chile, dating skikker i chile. I motsetning til mange andre latinamerikanske nasjoner har ikke Chile opplevd fremveksten av sterk regionalisme eller motstridende regionale kulturelle identiteter.


Siden slutten av det nittende århundre har både den nordlige og den sørlige regionen hovedsakelig vært befolket av folk som kommer fra den sentrale regionen, noe som bidrar til å styrke landets kulturelle homogenitet. Til tross for eksistensen av en sterk dominerende nasjonal kultur, kan noen kulturelle regionale tradisjoner identifiseres.


I de nordlige provinsene nær Bolivia har Aymará-indianere vært i stand til å bevare mange aspekter av deres andinske kultur. I den sørlige regionen er mapuche-indianerne en stor kulturell gruppe som sterkt bidro til dannelsen av chilensk kultur. På Chiloé-øya også i sør, oppsto en distinkt chilotekultur gjennom århundrene fra en relativt harmonisk blanding av indisk og spansk bakgrunn; denne kulturen er preget av rike tradisjoner med musikk, dans og mytologiske historier.


Omtrent to tusen mil utenfor kysten av Chile ligger den avsidesliggende østlige øya, som er bebodd av tjueåtte hundre innfødte øyboere som fortsatt holder liv i mange av sine polynesiske kulturtradisjoner. Siden slutten av det nittende århundre har den chilenske kulturen også blitt næret av ankomsten av en stor gruppe innvandrere, hovedsakelig tyskere, briter, franskmenn, dating skikker i chile, Italienere, kroater, palestinere og jøder. I dag dating skikker i chile fylle ledende stillinger i akademiske og kulturelle miljøer samt innenfor landets politiske ledelse.


Likevel er mange chilenere ofte ikke engang klar over sin etniske og kulturelle bakgrunn, og de omfavner den dominerende kulturen i det vanlige samfunnet. Beliggenhet og geografi. Chilensk kultur ligger innenfor rammen av republikken Chile, selv om noen i dag dating skikker i chile, Chilenere bor i utlandet. De fleste av dem forlot landet siden midten som et resultat av de politiske og økonomiske vanskelighetene til militærregimet som styrte fra til Chile er en stor og smal stripe som ligger i det sørvestlige Sør-Amerika, avgrenset i nord av Peru, i øst av Bolivia og Argentina, og i vest og sør ved Stillehavet, dating skikker i chile.


Formidable naturlige barrierer markerer dagens Chiles grenser, og isolerer landet fra resten av Sør-Amerika.


Mot nord skiller den tørre Atacama-ørkenen den fra Peru. De høye Andesfjellene utgjør dens naturlige grense mot Bolivia og Argentina.


Sørover, dating skikker i chile, det kalde vannet i Drakehavet kunngjør Antarktis nærhet. Mot vest ser Chile på endeløse masser av vannet i Sør-Stillehavet. Mellom de enorme Andesfjellene i øst og de nedre kystfjellene i vest ligger den store Central Valley, som strekker seg fra Salamanca, nord for Santiago, i over miles 1, dating skikker i chile, kilometer sør til Puerto Montt.


Landet har et totalt areal på kvadratkilometer. Chiles geografiske form er ganske særegen. Chile har en lengdegrad på 2, miles 4, kilometer, noe som gjør det til et av de lengste landene i verden. Dette står i dramatisk kontrast til landets gjennomsnittlige bredde, som ikke overstiger miles kilometer. Noen steder er Chile så smalt at Andes-toppene på den østlige grensen kan sees fra stillehavskysten.


Lengden forklarer den store variasjonen av klima dating skikker i chile regioner man kan finne fra nord til sør. Mens den nordlige regionen er ekstremt tørr, inkludert den store Atacama-ørkenen og mange steder hvor det aldri har blitt registrert regn, er den sentrale regionen en dating skikker i chile område med mildt klima. Den sørlige regionen er derimot kjølig og regnfull, med isete fjorder og isbreer på den sørligste spissen. Hovedstaden, Santiago, ligger i den sentrale regionen og utgjør det politiske, kulturelle og økonomiske sentrum av landet, og hjemlandet til den historisk dominerende Central Valley-kulturen.


Chile er administrativt delt inn i tolv regioner delt inn i trettien provinser og en storbyregion som inkluderer hovedstaden. Chile har en befolkning på 15, innbyggere fra et junianslag med en årlig vekst på 1. Den nasjonale befolkningstettheten er Nesten seks millioner mennesker bor i hovedstadsregionen Santiago, mens de nordlige og sørlige regionene er tynt befolket.


De fleste chilenere 84 prosent bor i urbane områder, mens resten bor i et stadig mer urbanisert landlig miljø. Siden forventet levealder ved fødselen var syttito år for menn og syttiåtte år for kvinner, mens spedbarnsdødeligheten var ti promille levendefødte. Flertallet av chilenerne 65 prosent er av blandet europeisk-urfolk avstamning "mestizos", selv om dette begrepet ikke er i bruk i Chile.


Omtrent 25 prosent av chilenerne har europeisk opprinnelse hovedsakelig fra spansk, tysk, italiensk, britisk, kroatisk og fransk opprinnelse, eller kombinasjoner av disse. Chile har også et stort palestinsk samfunn, den største utenfor Palestina. Urbefolkningen utgjør rundt 7 prosent av befolkningen. Det er omtrent Mapuche-indianere i Chile, som utgjør landets største indianerbefolkning. Siden slutten av årene har landets økonomiske velstand og sosiopolitiske stabilitet tiltrukket seg et økende antall innvandrere fra Korea og fra andre latinamerikanske land, hovedsakelig fra Peru, Argentina og Cuba.


Språklig tilhørighet. Det offisielle språket i Chile er spansk castellano som chilenere kaller det som snakkes av praktisk talt alle landets innbyggere, dating skikker i chile. I den nordlige regionen snakker rundt tjue tusen urfolk også Aymará, mens de fleste av Chiles Mapuche-befolkning snakker eller i det minste forstår deres forfedres språk, Mapudungu. På Eastern Island snakker de to tusen innfødte innbyggerne sitt eget språk av polynesisk opprinnelse.


Chilenere med utenlandsk aner snakker noen ganger også morsmålet sitt, men gjør det nesten utelukkende i intimiteten til hjemmet sitt. Et av de mest spektakulære uttrykkene for den eksisterende kulturelle homogeniteten er det relative fraværet av gjenkjennelige regionale aksenter, til tross for landets ekstreme geografiske lengde. For eksempel, dating skikker i chile, forskjellene i aksent mellom middelklasse-chilenere fra Antofagasta, Santiago, dating skikker i chile, Valdivia og Punta Arenas er nesten uhørbare.


Den nasjonale dekningen til mange Santiago-baserte radio- og TV-stasjoner bidrar også til å homogenisere chilensk spansk. Derimot er det i Chile svært skarpe aksentforskjeller mellom de forskjellige sosiale klassene. Chilensk spansk er ganske karakteristisk og blir umiddelbart identifisert i andre latinamerikanske land for sin karakteristiske "melodi.


De legger også ofte til suffikset -"ito" eller -"ita" som betyr "lite" på slutten av ord. I tillegg inneholder chilensk tale mange ord dating skikker i chile fra mapuche-språket så vel som mye chilenismos chilensk slang. Nasjonalflagget og nasjonalsangen er de to dating skikker i chile viktige symboler på nasjonal identitet.


Flagget består av to horisontale bånd av hvitt over og rødt under som representerer henholdsvis Andesnøen og indianernes blod som falt i deres heroiske kamp mot de spanske inntrengerne. Flagget har også en blå firkant på heisesiden av det hvite båndet med en hvit femspiss stjerne i midten. Det blå representerer Chiles klare blå himmel mens den hvite stjernen var våpenskjoldet fra Araucanian-indianerne som ble brukt i slagmarkens bannere.


Nasjonaldagen, 18. september, til minne om landets uavhengighetserklæring fra Spania, i Dette er en dag for feiring og nasjonal enhet der chilenere nyter tradisjonell mat og musikk av folklore-typen og hedrer uavhengighetsmartyrene.


I løpet av den dagen besøker chilenere fondas tradisjonelle tilfluktsrom med palmetak hvor de spiser empanadas kjøttbakverk drikker chilensk rødvin, og danser cueca, landets nasjonaldans. I dagene rundt denne festligheten flyr barn, ungdom og fedre med drager i offentlige parker.


Under "de 18" som chilenerne kaller det, blir mange uttrykk for chilensk kultur stolt hyllet av dating skikker i chile nasjon.


Et spesielt symbol på kulturen er figuren til huaso, den chilenske cowboyen som er kledd i Sevilla-stil med en hatt med flat topp, fargerik kortklippet poncho eller manta, og skinnende høyhælte støvler med store sporer, og er til stede overalt under nasjonale feiringer. Et annet viktig symbol er figuren til roto chileno, en dårlig utdannet og kledd underklassechilener som har en god sans for humor og også er smart og modig.


Rotoen representerer de ydmyke chilenerne som kjempet mot det spanske styret og senere mot det peruansk-bolivianske konføderasjonen. Landets geografiske isolasjon og avsidesliggende beliggenhet, ideen om å leve ved "verdens ende" representerer et viktig symbol på nasjonal identifikasjon.


Mange chilenere nærmest forherliger landets fysiske isolasjon, siden de anser det som en nøkkelfaktor for å tillate opprettelsen av et homogent samfunn. Denne isolerte geografien er symbolisert i de nasjonale bildene av de imponerende Andesfjellene. Et annet nøkkelelement i genereringen av en nasjonal kulturell identitet er ideen om at chilenere stammer fra en perfekt blanding av to eksepsjonelle mennesker: baskerne og araukanske indianere. Baskene representerer utholdenhet og høy arbeidsetos.


De befolket det chilenske territoriet i betydelig antall og arbeidet landet med egne hender under vanskelige forhold og i dating skikker i chile permanent tilstand dating skikker i chile med den innfødte befolkningen. På den annen side er chilenere også stolte av å stamme fra de modige og ukuelige araukanske indianerne. Representerer det eneste unntaket dating skikker i chile Latin-Amerika, araukanerne motstod med suksess spanske forsøk på å erobre deres territorium i mer enn tre århundrer.


Det er ikke uvanlig å finne chilenere som bærer navnene til store araukanske ledere som Lautaro, Lincoyán, Tucapel eller Caupolicán.


Klima spiller også en viktig rolle i konstruksjonen av den nasjonale kulturelle identiteten. Mange chilenere tror at eksistensen av kalde vintre i landet deres formet et arbeidskrevende og forutseende folk. På samme måte misliker og mistroer chilenere generelt alt som kan kategoriseres som "varmt", "tropisk" eller "eksotisk"; de antar at disse elementene oppmuntrer til slapphet og sløvhet og anser dem derfor som synonymer for underutvikling.


Nasjonens fremvekst. Fremveksten av den chilenske nasjonen er nært knyttet til de kulturelle og sosiale egenskapene til landets landlige samfunn. Dette utviklet seg i Central Valley siden den sene kolonitiden. Et landaristokrati av bask-kastiliansk avstamning lyktes i å skape en veletablert sosial orden innenfor rammen av sine enorme eiendommer haciendas. Etter å ha levd ofte i generasjoner i de samme haciendaene, utviklet den chilenske bondestanden seg stort sett med mestisbakgrunn til en underdanig og lojal klasse mot deres "beskyttere".


I løpet av resten av det nittende århundre fungerte krig som en vellykket mekanisme for å styrke nasjonsfølelsen og den kulturelle enheten blant chilenere. I årene - kjempet Chile en vellykket krig mot Peru og Dating skikker i chile. Men det som absolutt representerer det viktigste landemerket i nasjonsbyggingsprosessen er Stillehavskrigen - der den chilenske hæren beseiret de allierte styrkene i Peru og Bolivia.


Denne seieren førte til annekteringen av Chile av enorme territorier i nord som hadde tilhørt de to beseirede nasjonene. Etter denne seieren ble den chilenske hæren sendt til den sørlige regionen for å knuse motstanden til de araukanske indianerne og integrere deres hjemland i det chilenske nasjonale territoriet.


På det nittende århundre, mens de fleste latinamerikanske land var nedsenket i endeløse borgerkriger og konstante sosiale omveltninger, var Chile en relativt velstående nasjon med stabile konstitusjonelle regjeringer.


Den chilenske nasjonen ble høyt respektert på resten av kontinentet, og chilenere innså snart fullt ut at landet deres i mange aspekter var et hederlig unntak i denne rastløse delen av verden. Denne ideen om å representere et unntak har i stor grad næret nasjonsfølelsen blant chilenere og har hjulpet dem til å skille seg fra nabolandene.


Nasjonal identitet. I løpet av det nittende århundre spilte flere ledende intellektuelle av den såkalte "generasjonen", som Francisco Bilbao og José Victorino Lastarria, en viktig rolle i å studere og kritisere flere aspekter ved den fremvoksende nasjonale kulturen og identiteten.


For eksempel kritiserte de landets spanske kulturarv sterkt. De så i den kilden til mange nasjonale kjennetegn de avviste, som f.eks dating skikker i chile politisk og religiøs konservatisme som eksisterer blant landets eliter. De søkte i stedet inspirasjon i den kulturelle opplevelsen til flittige nasjoner som Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA.


I mellomtiden utvidet imidlertid den chilenske staten offentlig utdanning og akademisk dannelse betydelig, noe som tjente til å formidle nasjonale verdier og for å styrke følelsen av nasjonal identitet blant befolkningen.


Mens chilenske eliter var konservative i politiske og religiøse spørsmål, tok de i bruk teknisk og vitenskapelig kunnskap fra Europa. De tiltrakk seg aktivt mange vitenskapsmenn fra europeiske nasjoner for å forbedre det chilenske utdanningssystemet og landets kulturelle utvikling generelt, dating skikker i chile.





casual dating nettsteder casual dating sydney



På grunn av Chile-kulturen er chilenske kvinner kjent for å jobbe hardt og legge mye innsats i aktivitetene deres. De er ikke late. Chilenske jenter elsker varmen som kommer fra å være en del av en stor utvidet familie. De elsker å være forbundet med hvert medlem. Hvis du ønsker å bygge et forhold til henne, vær forberedt på å møte hennes utvidede familie og elske dem også. Men det vil ikke være noen problemer med å komme overens, da familier i Chile ofte er veldig hyggelige.


Chilenske jenter elsker festligheter. Fordelene med å date chilenske jenter inkluderer herlige turer, fantastiske arrangementer og morsomme fester. Moderne damer fra Chile er veldig forskjellige fra sine eldgamle kolleger. Her er noen grunner til at:. Kvinner i Chile har rett til å arbeide og stemme på samme måte som mennene deres siden landet ble et demokratisk land. Chile er et av få land som noen gang har hatt en kvinnelig president.


Til tross for det må jentene fortsatt gå gjennom økonomiske problemer som kjønnsroller og inntektsforskjeller fra menn. En så stor rolle som feminisme er også populær i Sverige. Chilenske jenter er så hjemmekoselige. Latin-Amerika har mange fundamentalistiske land og Chile er ett av dem.


Dette er grunnen til at Chile, sammenlignet med amerikanere og slovakiske, ikke har så mange feminister. Chile hadde en blandet urbefolkning lenge før europeerne kom til Sør-Amerika.


Landet bestod av mapuche og indianere. Etter koloniseringen av spanjolene endret kulturen seg. Ideen deres om ekteskap og dating i Chile har endret seg mye gjennom århundrene. Patriarkatet påvirker deres samfunnsroller, og det er vanlig at menn jobber mens kvinner tar på seg familieoppgaver. I landet er deres største innflytelse den katolske kirken. De elsker jomfru Maria og chilenske jenter blir lært opp til å etterligne hennes offer og utholdenhet.


Chile er et av landene i Sør-Amerika med stabil økonomi, og dette gjenspeiles i måten de dateres på. En dame i Chile kan på egenhånd bringe seg opp til middelklassen i landet. Mens andre søramerikanere har et stort gap mellom sin overklasse og underklasse, har Chile en vellykket middelklasse.


Dette betyr at sammenlignet med andre latinoer er chilenske jenter mer økonomisk stabile. Sammenlignet med amerikanske kvinner, beholder kvinner i Chile fortsatt sin femininitet. De sender bare ikke så mye som andre Latina-kvinner. De kan finne en balanse i forholdet. Chilenske damer har en subtil skjønnhet. De rangerer et sted i midten sammenlignet med andre kvinner i deres region. Det samme er deres følelser og temperament.


Det er mange steder å møte chilenske jenter. Menn kan møte chilenske jenter hvis de besøker kjøpesentrene i Santiago på dagtid. Dessuten kan få besøk til universitetene i Santiago gi deg drømmekvinnen. Noen av møtestedene på dagtid i Santiago inkluderer:. Før du legger ut på et nattelivsoppdrag i Santiago, bør du sørge for at du er klar over omgivelsene dine. Du kan bruke hjelp av en guide, eller noen som kan følge deg mens du er ute. Noen steder du kan henge med chilekvinner i Santiago om natten inkluderer:.


Selv om kvinner i Chile bruker online dating-apper, er ikke Tinder deres favoritt. De fleste menn foretrekker Latin American Cupid fordi det gir dem tilgang til flere jenter som er klare for et forpliktet forhold eller ekteskap. Plattformen har også profiler av jenter rundt om i Sør-Amerika. Once, som betyr "elleve", er tydeligvis oppkalt etter den britiske tetiden - A. de fleste familier serverer middag, som vanligvis er en enkelt, men betydelig rett, oftest akkompagnert med vin dyrket i de mange Central Valley-vingårdene.


Chilensk mat har både indisk og europeisk påvirkning. Nasjonalretten, porotos granados, for eksempel, har ingredienser som er karakteristiske for indisk matlaging mais, squash og bønner, med utpreget spanske bidrag løk og hvitløk.


Som kan forventes i et land med en ekstremt lang kyst, har sjømat en fremtredende rolle i lokale kulinariske preferanser. Tradisjonell chilensk sjømat inkluderer locos abalone , machas barbermuslinger , erizos store kråkeboller og cochayuyo tang. En annen nasjonal delikatesse er caldillo de congrio, en suppe av kongerål, tomater, poteter, løk, urter og krydder. Matskikk ved seremonielle anledninger.


Under feiringen av uavhengighetsdagen 18. september spiser chilenere et stort utvalg tradisjonell mat. Som en matbit eller den første retten i et stort måltid spiser chilenere normalt empanadas. Dette bakverket av spansk opprinnelse er fylt med kjøtt, ost eller sjømat, samt løk, rosiner og oliven.


En annen populær forrett er humitas, som inneholder en pasta av hvit mais, stekt løk og basilikum, pakket inn i maisskal og kokt i kokende vann. En klassisk andre rett er pastel de choclo choclo er Mapuche-ordet for mais. Det er en hvit mais- og biffgryte toppet med sukker og for det meste tilberedt i tradisjonelle svarte keramiske retter, håndlaget i den lille byen Pomaire.


Også på uavhengighetsdagen arrangeres det store parrilladas-griller over hele landet. Store mengder vin, chicha-gjæret eplebrygg og pisco-druebrandy følger med feiringen. Grunnleggende økonomi. I midten var Chile pioner for å ta i bruk markedsorienterte strukturreformer. I nesten to tiår var Chile den beste økonomien i regionen, og dens økonomiske og finanspolitiske reformer fungerte som et eksempel for andre latinamerikanske nasjoner.


Fra til slutten av årene opplevde Chile konstant økonomisk vekst med en årlig gjennomsnittshastighet på 6. Industri står for om lag 17 prosent av bruttonasjonalproduktet BNP, mens jordbruk, skogbruk og fiske bidrar med 8 prosent og gruvedrift ytterligere 8 prosent. Chiles BNP nådde sentrum av Santiago med en blanding av moderne og koloniale bygninger. Tomterett og eiendom. Før var landkonsentrasjonen i Chile blant de høyeste på den vestlige halvkule.


I perioden — ble det iverksatt en omfattende jordreform som eliminerte latifundium på landsbygda. Under den militære regjeringen - ble landbruken fullstendig privatisert, mens jordbruksprodusenter ble tvunget til å modernisere bedriftene sine for å overleve utenlandsk konkurranse. Landbrukstellingen viste at siden den demokratiske gjenopprettingen i , har den chilenske regjeringen returnert en del av deres forfedres land til mapuche-indianerne.


Store industrier. Chiles viktigste industrier er kobber og andre mineraler, matvarer, fiskeforedling, jern og stål, treprodukter, transportutstyr, sement og tekstiler. Utenrikshandel utgjør en av hovedmotorene i den chilenske økonomien, og står for rundt 20 prosent av BNP. Chilensk utenrikshandel er ganske diversifisert ettersom rundt trettiåtte hundre produkter sendes til markeder.


Chiles viktigste eksportprodukter er kobber 45 prosent av totalen, andre mineraler 10 prosent, industrivarer 33 prosent, og landbruks- og sjøprodukter 12 prosent. Chiles eksportmarkeder er ganske balansert mellom Europa 29 prosent, Asia 26 prosent, Latin-Amerika 23 prosent og Nord-Amerika 19 prosent. Arbeidsdeling. De fleste chilenere melder seg ikke inn på arbeidsmarkedet før de fyller 16.


Grunnskoleutdanning er obligatorisk, og utdanningsnivået har vokst enormt de siste årene med leseferdighetsgraden som har nådd På grunn av det lokale arbeidsmarkedets svært konkurransedyktige karakter, vil de fleste arbeidsgivere kun ansette personer med full ungdomsskoleutdanning, selv for ufaglærte jobber. Over- og middelklassemenn deltar vanligvis ikke på arbeidsmarkedet før midten av tjueårene, da de normalt jobber for første gang etter fullført akademisk eller profesjonell utdanning.


I Chile hadde en arbeidsstyrke på 5. På slutten av tallet svingte arbeidsledigheten mellom 6 og 8 prosent av arbeidsstyrken. Klasser og kaster. Chile er på den ene siden det mest moderne landet i Latin-Amerika og har relativt lave nivåer av fattigdom. På den annen side viser imidlertid Chile den nest dårligste fordelingen av rikdom i hele regionen etter Brasil.


Så mens de rikeste 10 prosent av befolkningen oppnår Mens farge ikke utgjør hovedkilden til sosial diskriminering i Chile, gjør klassen det. I motsetning til mange andre latinamerikanske land, tenker og handler de fleste chilenere konstant i form av tradisjonelle klasseinndelinger som i stor grad er uttrykt som lavere, middels og øvre.


Det chilenske utdanningssystemet er først og fremst meritokratisk orientert. For eksempel er inngangen til universitetet basert på poengene oppnådd ved en enkelt nasjonal akademisk prøve. Likevel, å få en akademisk grad eller til og med en god jobb garanterer ikke automatisk sosial aksept blant middel- og overklassen. Det samme gjelder folk fra lavere klasse som har tjent penger og bor i middel- eller overklasse nabolag. De blir ofte foraktelig kalt rotos con plata "vulgære mennesker med penger".


Generelt kan det sies at de fleste chilenere med europeiske røtter tilhører over- og middelklassen, mens de fleste chilenere med mestis og urbefolkningsbakgrunn tilhører de lavere klassene.


Symboler for sosial stratifisering. Klasseforskjeller kommer først og fremst til uttrykk i den sterke romlige segregeringen som eksisterer i store chilenske byer. Over-, middel- og underklassen lever stort sett isolert fra hverandre i ganske særegne nabolag og bysektorer. Også grunnskoler og videregående skoler uttrykker sosial stratifisering.


Chilenere kategoriserer automatisk en person sosialt basert bare på kommuneinndelingen i byen der personen bor og navnet på skolen han eller hun har gått på. Tale er en annen viktig markør for sosial stratifisering. Chilenere i overklassen overdriver sin spesielle måte å snakke på for å indikere deres sosiale overvekt. På den andre enden av den sosiale rangstigen snakker chilenere i lavere klasse på en veldig særegen måte.


Chilenere er så talebevisste at selv den minste forskjell i uttale av noen konsonanter umiddelbart "forråder" sosial bakgrunn. I det meste av sitt uavhengige liv har Chile hatt konstitusjonelle og demokratiske regjeringer. I perioden - landet opplevde et militærregime ledet av general Augusto Pinochet.


Siden demokratisk styre har blitt gjenopprettet. Chile er en enhetsrepublikk med et demokratisk presidentsystem. Republikkens president er både regjeringssjef og statssjef og velges ved direkte avstemning for en periode på seks år og er ikke kvalifisert for en direkte andre periode. Den lovgivende grenen består av en tokammer nasjonal kongress. Senatet har førtisyv seter, hvorav trettini er valgt ved folkeavstemning for en periode på åtte år. De resterende åtte senatorene blir nominert til de såkalte senadores designados, mens tidligere presidenter automatisk er senatorer på livstid.


Deputertkammeret har medlemmer som er valgt ved folkeavstemning for å tjene fire år. Ledelse og politiske tjenestemenn. Siden gjenopprettingen av demokratiet i Chile har blitt styrt av en sentrum-venstre politisk koalisjon kalt Concertación.


Hovedmedlemmene er Kristelig demokratiske parti, sosialistpartiet og partiet for demokrati. To hovedpartier, National Renewal Party og Independent Democratic Union, utgjør den høyreorienterte opposisjonen, som har dannet en valgallianse under tidligere president- og kongressvalg. Kommunistpartiet, det viktigste opposisjonspartiet fra venstresiden, har ikke vunnet et parlamentarisk sete siden demokratisk gjenoppretting.


Tradisjonelt har Chiles politiske partisystem vært et av de sterkeste i Latin-Amerika. Politikere med lange karrierer innen et politisk parti fylte de fleste øverste regjerings- og parlamentariske stillinger.


I løpet av de siste to tiårene har imidlertid chilensk politikk blitt stadig mer "teknokratisk. Sosiale problemer og kontroll. Chile rangerer ganske lavt på verdens kriminalitetsskala. Landet har en årlig drapsrate på 1. Voldelige ran eller ran med overfall har imidlertid økt det siste tiåret. Kriminalitet har gjentatte ganger blitt nevnt av et stort flertall av chilenere som et av landets mest alvorlige problemer.


Den chilenske politistyrken, Carabineros, nyter høy prestisje blant befolkningen, siden den er kjent for å være relativt effektiv og uforgjengelig. Chile har en relativt høy fengselsrate – av innbyggere – nesten dobbelt så høy som ledende europeiske land.


Dette kan ha sammenheng med landets rettssystem som ifølge mange sårt trenger å moderniseres. Som et resultat er det store forsinkelser før rettssakene, og forebyggende forvaring presser dermed satsen opp. Dessuten har europeiske land alternative straffeutmålingsmetoder, mens Chile ikke har det. Militær aktivitet. Den chilenske hæren spilte en sentral rolle i prosessen med nasjonsbygging på det nittende århundre.


Inntil de chilenske væpnede styrkene var preget av deres høye faglige standarder og deres manglende innblanding i politiske saker. Etter den militære maktovertakelsen fylte militære offiserer nøkkelstillinger i statlige virksomheter og i sentrale og regionale statlige institusjoner. Etter den demokratiske gjenopprettingen i , fortsetter tilstedeværelsen av militæret i nasjonale begivenheter å være betydelig.


De væpnede styrkene som en institusjon har forsvart Pinochet hardt, og inntil nylig motsto de åpent å akseptere ethvert ansvar for menneskerettighetsbruddene som ble begått under hans regime. I chilenske militære utgifter har mineraler lenge vært en viktig del av Chiles økonomi, som dette foreldede sølvsmelteanlegget i Huanchaca, Antofagasta demonstrerer.


Siden gjenopprettelsen av demokratisk styre i kampen mot fattigdom har blitt et av hovedmålene for påfølgende regjeringer. I det året ble Fondet for solidaritet og sosiale investeringer opprettet for å finansiere anvendelsen av enorme sosiale programmer. De siste årene har sosiale utgifter økt til 70 prosent av de totale skatteutgiftene. Kombinasjonen av høye nivåer av økonomisk vekst og vellykket sosialpolitikk har ført til en bemerkelsesverdig reduksjon i fattigdomsnivået i landet.


Mens i absolutte tall rømte rundt 2 millioner mennesker fattigdom mellom disse årene. Chile har en av det største antallet frivillige organisasjoner i Latin-Amerika. De fleste frivillige organisasjoner ble opprettet under militærregjeringen - med støtte fra den chilenske katolske kirken og utenlandske humanitære institusjoner.


Deres hovedmål var å forsvare rettighetene til forfulgte grupper og å skaffe jobber til fagfolk som ble sagt opp fra statlige institusjoner og akademiske sentre av politiske årsaker.


Mange frivillige organisasjoner opprettet forskningssentre for å analysere flere aspekter av det chilenske samfunnet som kvinner, sysselsetting, jordbrukssituasjonen og menneskerettigheter. Siden har mange NGO-fagfolk blitt tjenestemenn i den chilenske staten. Dette har muliggjort et nært samarbeid mellom statlige tjenestemenn og NGO-medlemmer. Arbeidsdeling etter kjønn. Kvinner utgjør 51 prosent av landets befolkning. Selv om kvinnelig deltakelse på arbeidsmarkedet har vokst betydelig de siste tiårene med 83 prosent mellom og , utgjør kvinner i dag bare 37 prosent av Chiles totale arbeidsstyrke.


Til tross for den økende oppmerksomheten fra demokratiske regjeringer som forsøker å forbedre kvinners arbeids- og sosiale forhold, må kvinner fortsatt jobbe under mindre gunstige forhold enn menn. Arbeidsledigheten blant kvinner er vedvarende høyere enn for menn, og kvinnelige arbeidere tjener rundt 65 prosent av inntekten menn tjener for tilsvarende jobber.


Når det gjelder utdanning, henger ikke kvinner etter menn, da kvinner under trettifem enten har lik eller høyere utdanning enn menn. Middel- og overklassekvinner er generelt godt utdannede og er ikke bare ansatt i tradisjonelle felt som sykepleie, undervisning og sosiale tjenester, men også som leger, ingeniører, advokater og økonomer. Kvinners og menns relative status. Kvinner og menn er like under chilensk lov og staten er forpliktet til å gi begge kjønn like arbeidsmuligheter.


Kvinner har stor innflytelse og er svært aktive på nesten alle områder av det chilenske samfunnet. I den private sfæren sosialiserer chilenske menn nesten alltid med vennene sine i selskap med kjærestene eller konene, og sistnevnte deltar i samtaler og diskusjoner på lik linje.


Også på grunn av den sterke klassenaturen til det chilenske samfunnet, har kvinner med middel- og overklassebakgrunn uhyre mer sosial status, makt og tilgang til gode jobber enn menn fra lavere klasse.


Likevel har kvinner i Chile en lavere status enn menn. Dette er spesielt synlig i det politiske feltet hvor maktforhold finner sitt hoveduttrykk. Kvinner oppnådde kun fulle valgrettigheter i og de har sjelden fylt mer enn 7 prosent av parlamentsplassene. Ekteskap er en av de viktigste overgangsritualene blant chilenere. Selv om inskripsjon av ekteskapet i sivilregisteret er tilstrekkelig for at det skal bli offisielt anerkjent under chilensk lov, finner de fleste chilenere at et bryllup egentlig ikke er komplett uten en kirkeseremoni.


Alle står fritt til å gifte seg med hvem han eller hun vil, men fordi Chile er et klassebevisst samfunn, gifter folk seg generelt med personer med lignende sosial og pedagogisk bakgrunn. Bryllup er vanligvis ikke prangende, og bryllupsfester arrangeres for det meste hjemme eller i en liten sal i nærheten av kirken.


Vanligvis gifter chilenere seg unge i begynnelsen eller midten av tjueårene og har en tendens til å få barn relativt kort tid etter ekteskapet. Bare 12 prosent av chilenske kvinner er fortsatt single i en alder av førtifem.


Folk har ganske konvensjonelle syn på sex før ekteskapet, og det å leve sammen før ekteskapet er fortsatt relativt sjeldent bare 3 prosent av kvinnene mellom tjuefem og førtifire.


På grunn av den betydelige religiøse og politiske innflytelsen fra den romersk-katolske kirke, er Chile det eneste landet i Latin-Amerika uten en skilsmisselov. I stedet ber par som ønsker å avslutte ekteskapet sitt om annullering av det borgerlige ekteskapet, under påskudd av at det ble begått en saksbehandlingsfeil under den borgerlige vigselsseremonien.


Siden dette innebærer en kostbar juridisk prosedyre, avslutter mange chilenere bare uformelt et ekteskap, men dette hindrer dem i å gifte seg igjen under chilensk lov. Innenriksenhet. Kjernefamilien er den klart dominerende husholdningsenheten i Chile. Nitti prosent av befolkningen bor sammen med familien sin mens bare 8. Familiestørrelsen har gått kraftig ned de siste tiårene.


Gjennomsnittsfamilien består av fire personer, og gjennomsnittlig antall barn er 2. Chile er blant landene med den laveste fruktbarhetsraten i Latin-Amerika, og med den raskeste nedgangen. I de fleste husholdninger innehas 79 prosent autoritet av menn. Kvinneledede husholdninger finnes hovedsakelig blant lavinntektssektorer.


Spesielt blant middel- og overklassen har husmødre en stor grad av skjønnsmessig makt når det gjelder avgjørelser angående styring av hjemmene deres, inkludert anskaffelse av møbler og økonomiske saker og barnas utdanning.


I henhold til chilenske lover og skikker går halvparten av boet til hans kone når faren går bort. Den andre halvparten er delt på antall barn pluss to deler for mor. Så i en familie med to barn, arver moren tre fjerdedeler av boet.


Alders- eller kjønnsforskjeller blant barna endrer ikke deres rettigheter til like deler av arven. Inntil ganske nylig gjorde imidlertid chilensk lovgivning en differensiering mellom "legitime" født i ekteskapet og "uekte" barn. Avhengig av den konkrete situasjonen hadde sistnevnte færre eller ingen rettigheter til å få del av boet. Tidlig ble denne diskriminerende lovgivningen avskaffet.


Familiegrupper. Selv om kjernefamilien utgjør grunnlaget for chilenske husholdninger, fortsetter besteforeldre å utøve betydelig autoritet i familiesaker. Dessuten, og enten av nødvendighet eller ved valg, bor besteforeldre, spesielt besteforeldre som er enker, ofte hos familien til en av deres døtre eller sønner.


Gifte barn besøker vanligvis foreldrene sine i helgen, og det er ikke uvanlig at de snakker med foreldrene på telefon nesten daglig. Tanter, onkler og søskenbarn anses også for å være nære slektninger, og de møtes ofte på familie- og sosiale sammenkomster. Spesielt i de lavere klassene representerer storfamilien en uunnværlig kilde til støtte for å takle vanskeligheter i vanskelige tider. Chiles fjellområder tvinger arkitekter til å være kreative, ettersom disse leilighetene som er bygget inn i en åsside i Renaca viser.


Spedbarnsomsorg. Chilenske barn blir først og fremst tatt vare på av mødrene sine. I de fleste middel- og overklassefamilier kan imidlertid mødre ofte stole på den viktige heltidsstøtten fra empleadas domésticas barnepiker , som for det meste også bor med familien hjemme. Både i de lavere klassene og innenfor urfolksgrupper fyller imidlertid eldre brødre og søstre en viktig rolle i omsorgen for småbarn, ettersom foreldrene deres ofte jobber utenfor hjemmet.


I et økende antall offentlige tjenester, departementer og store fabrikker står barnehagetilbud for barn til disposisjon for arbeidende mødre. Barneoppdragelse og utdanning. Små barn oppdras generelt på en relativt avslappet måte.


De blir ikke sendt til sengs veldig tidlig og deltar fullt ut i sosiale og familiesammenkomster, noen ganger til veldig sent på kvelden. Chilenske foreldre er generelt tilbøyelige til å skjemme bort barna sine, ved å kjøpe det de krever eller ved å overraske dem med gaver når som helst på året. Barn oppfordres ikke eksplisitt til å lære å bli selvstendige, men blir heller lokket til å forbli nære og lojale til familien uansett alder.


Så unge i Chile har en tendens til å bli uavhengige i relativt sen alder, siden de ofte forlater hjemmet først når de gifter seg. Foreldremyndighet består selv etter at barn har et selvstendig liv, da foreldre mener de fortsatt har rett til å involvere seg i viktige avgjørelser og personlige problemer.


Høyere utdanning. Chilenere fra alle sosiale bakgrunner er veldig bevisste på viktigheten av å gi en god utdanning for barna sine. Som regel er foreldre klar til å gjøre enorme økonomiske ofre for å sende barna sine til gode skoler og for å finansiere videre utdanning.


Antallet høyere utdanningssentre i Chile har økt dramatisk i løpet av det siste tiåret. I Chile hadde åtte universiteter, mens med dette antallet økte til seksti, de fleste av dem var private institusjoner. I tillegg har landet åtti profesjonelle institutter og tekniske opplæringssentre. Blant unge mennesker i alderen atten til tjuefire går 19 prosent på en institusjon for høyere utdanning.


Chilensk etikette skiller seg ikke så mye fra vestlige samfunn. Selv om chilenere generelt sett er mindre formelle enn andre latinamerikanere, følger de definitivt visse regler i sosiale sammenkomster. Ved formelle anledninger håndhilser folk på en behersket måte, mens gode venner kan håndhilse og omfavne.


Chilenske kvinner hilser normalt bekjente både menn og kvinner med ett kyss på høyre kinn. Chilenere bruker ofte det formelle "du" brukt for å henvende seg til personer, uavhengig av samtalepartnerens sosiale status.


Også svigerforeldre blir respektfullt tiltalt med usted og med don eller doña foran deres etternavn. Den uformelle "du" tú brukes i stor grad mellom mennesker som kjenner hverandre veldig godt og blant unge, men den unngås når man snakker med en eldste. Chilenere er generelt ganske punktlige for sine forretningsavtaler. Når det inviteres inn i et hjem til middag, forventes det imidlertid at gjesten ikke møter før rundt tjue minutter etter avtalt tid.


Chilenere er ganske tilbakeholdne i offentlige rom og restauranter, og det er spesielt dårlig form å snakke for høyt. Servitører kalles "señor" og blir adressert i formell "du"-form. Det anses også som uforsiktig å snakke om den autoritære fortiden, Pinochet, de væpnede styrkene og lignende i sosiale sammenkomster, ettersom chilenere er ganske delt i disse sensitive temaene.


Religiøs tro. Et stort flertall av chilenerne 73 prosent er tilknyttet den romersk-katolske kirke. Rundt 15 prosent av befolkningen identifiserer seg med flere protestantiske grupper. Dette inkluderer anglikanere og lutheranere, men det store flertallet av chilenske protestanter 90 prosent tilhører Pinsekirken.


Ytterligere 4 prosent av befolkningen tilhører andre religiøse grupper jøder, muslimer og gresk-ortodokse, mens 8 prosent hevder å ikke bekjenne seg til noen religion. Chilenere respekterer dypt andres religiøse tro, og religion utgjør sjelden en kilde til konflikt eller uenighet. Religiøse utøvere.


De nasjonale myndighetene til den romersk-katolske kirke har historisk sett utøvd en høy grad av innflytelse i Chile. For eksempel, under Pinochet-regimet tok sjefen for den chilenske katolske kirke, kardinal Raúl Silva Henríquez, et fast standpunkt mot regjeringens menneskerettighetsbrudd.


Kirken tilbød også juridisk støtte og institusjonell beskyttelse til mange forfulgte mennesker. Tradisjonelt har det chilenske presteskapet bestående av rundt to tusen prester, halvparten av dem utenlandske, og femtifem hundre nonner bestemt omfavnet saken til sosial rettferdighet. Etter demokratisk gjenoppretting har chilenske biskoper deltatt aktivt i nasjonale debatter om skilsmisse, abort og familiens rolle i det moderne samfunn. Ritualer og hellige steder. Mange populære religiøse feiringer og prosesjoner holdes i Chile.


En av de mest fargerike er festivalen La Tirana. Denne festivalen feires i tre dager i juli i landsbyen La Tirana, rundt 40 miles 64 kilometer inn i landet fra den nordlige havnen i Iquique, nær Atacama-ørkenen. Denne feiringen er sterkt påvirket av karnevalet i Oruro, Bolivia. Under feiringen danser noen mennesker gjennom gatene i fargerike kostymer og djevelmasker. Festivalen i La Tirana er et uttrykk for den religiøse blandingen mellom katolisisme og eldgamle urfolkspraksis.


8. desember feirer chilenerne Jomfru Marias ulastelige unnfangelse. I løpet av den dagen valfarter mange mennesker fra Santiago til Santuario de la Virgen de lo Vásquez, en helligdom omtrent 80 kilometer fra Santiago for å vise sin religiøse hengivenhet.


Noen mennesker går mange mil på knærne for å vise respekt for jomfruen og som kompensasjon for tjenestene hun har gitt dem. Døden og livet etter døden. Chilenere gir stor hyllest til sine kjære som har gått bort. Etter døden holdes en våkne og en begravelse i en kirke hvor nære venner og utvidet familie hjelper til med den religiøse gudstjenesten.


De fleste chilenere foretrekker graver, men de siste årene velger stadig flere å bli kremert. Det er vanlig praksis at det hvert år på årsdagen for dødsfallet tilbys en katolsk messe til den avdødes minne. 1. november, allehelgensdag, besøker et stort antall chilenere kirkegården for å bringe blomster til graven til familiemedlemmer og venner. De fleste chilenere tror at det finnes et liv etter døden. Chile har et av de beste helsevesenet i Latin-Amerika. Rundt 90 prosent av befolkningen er forsikret gjennom offentlige 61 prosent og private 28 prosent ordninger for å få tilgang til alle typer helsetjenester.


Nasjonale helseutgifter er 8 prosent av landets BNP. Det offentlige helsesystemet har 9. Det er imidlertid store forskjeller i kvaliteten på medisinsk hjelp mellom de ulike inntektsgruppene. Mens over- og middelklasse-chilenere normalt benytter seg av tjenestene til private klinikker med utmerkede leger og den nyeste medisinske teknologien, er underklassen tvunget til å benytte seg av relativt dårlig utstyrte offentlige omsorgssentre og sykehus.


Bak det moderne helsevesenet er det en vane i Chile med selvmedisinering og bruk av tradisjonelle urter. I det sørlige Chile konsulterer fortsatt eldre mapuche-indianere sine kvinnelige sjamaner når de har helseproblemer. Arbeidernes dag 1. mai er en nasjonal fridag. Fagforeningsledere og myndighetspersoner deltar i arbeidersamlinger som feirer viktigheten av arbeidskraft for nasjonen. Día de las Glorias Navales 21. mai til minne om sjøslaget ved Iquique under Stillehavskrigen, der Chiles nasjonalhelt, kaptein Arturo Prats, mistet livet i sjøkamp mot peruanske fartøyer.


I kystbyer minnes folk Prats og hans mannskap ved å gå ombord på små båter dekket med chilenske flagg og kaste blomster i havet. Feiringen av den chilenske uavhengigheten finner sted 18. september. Chilenere går ut i gatene for å feire med folkedanser og nasjonale retter. Dette er landets viktigste sekulære feiring. Hester drar fiskebåter med morgenfangsten til en strand i Papudo. Día de la Raza 12. oktober til minne om oppdagelsen av Amerika av Christopher Columbus og heier på den spanske bakgrunnen til chilensk kultur.


De siste årene har urfolksgrupper gjort det klart at denne feiringen ikke representerer alle i landet. På nyttårsaften 31. desember og nyttårsdag 1. januar samles chilenere med familie og venner, vanligvis rundt en asado-grill. Disse høytidene markerer også starten på sommerferieperioden for mange mennesker. Det nye året mottas tradisjonelt med et spektakulært fyrverkeri ved havnen i Valparaíso som sendes via TV til hele nasjonen.


Støtte til kunsten. Inntil helt nylig har chilenske kunstnere sjelden fått økonomisk støtte for sitt arbeid fra staten eller andre institusjoner. I det chilenske utdanningsdepartementet opprettet Fondart, et nasjonalt fond for utvikling av kunst og kultur.


og har blitt den viktigste finansieringskilden for kulturelle aktiviteter i Chile. Poesi har vært den ledende formen innen chilensk litteratur. Det episke diktet La Araucana , skrevet i det sekstende århundre av den spanske poeten Alonso de Ercilla, regnes som Chiles første store litterære verk.


I dette klassiske verket lurer Ercilla på den naturlige skjønnheten i Chile og uttrykker sin beundring for de modige araukanske indianerne. I det tjuende århundre ble to store chilenske poeter tildelt Nobelprisen i litteratur. I Lucila Godoy ble Alcayaga som skrev under pseudonymet Gabriela Mistral den første latinamerikaneren som mottok denne prisen.


Pablo Neruda mottok Nobelprisen i Begge dikterne uttrykte i sitt arbeid sin kjærlighet til både naturen og folket i Chile og resten av Latin-Amerika. I s og s oppnådde en serie chilenske romanforfattere internasjonal anerkjennelse, inkludert Isabel Allende, Ariel Dorfman, José Donoso, Francisco Coloane, Luis Sepúlveda og Antonio Skarmeta.


Grafisk kunst. Chilensk grafikk har vært dominert av malerier. En god samling av verkene til store chilenske malere siden det nittende århundre vises i Museum of Fine Arts og Museum of Contemporary Art i Santiago. Malere fra det nittende århundre som Pedro Lira og Juan Francisco González viser rustikke chilenske landskap og portretter av vanlige mennesker. I løpet av det tjuende århundre produserte Chile flere malere som har oppnådd berømmelse utenfor landet, spesielt i Europa og USA.


For eksempel er verkene til Nemesio Antunez, Claudio Bravo og Roberto Matta til stede i store verdens kunstsamlinger. Performance Arts. Tradisjonell folkemusikk tilbyr det beste av Chiles performancekunst. En av landets største folkemusikere har vært Violeta Parra. I løpet av årene og årene reiste hun gjennom den chilenske landsbygda for å samle folkemusikk og begynte å fremføre den i Santiagos kunstneriske kretser.


Musikken hennes motiverte mange unge artister som i midten dannet en ny musikalsk strøm kalt Nueva Canción Chilena "Chilean New Song". Dette var begynnelsen på en fruktbar og kreativ periode for chilensk folkemusikk.


Artister som Víctor Jara og Patricio Manns og kjente musikalske grupper som Inti-Illimani og Quilapayún tilhører denne musikalske strømmen.


Den klassiske pianisten Claudio Arrau var Chiles mest fremtredende performancekunstner i det tjuende århundre. Mest vitenskapelig forskning innen de fysiske vitenskapene utføres ved to av de eldste og største universitetene, Universidad de Chile og Pontificia Universidad Católica.


I den nasjonale kommisjonen for vitenskapelig og teknologisk forskning ble opprettet. Dens hovedrolle er å gi råd til chilenske myndigheter i alle saker som gjelder vitenskap og teknologi. Denne kommisjonen gir også stipend til M. og Ph. I perioden - totalt oppnådde individer et fireårig stipend for sin doktorgrad. D, og ​​for en M. I et nasjonalt fond for vitenskapelig og teknologisk utvikling ble det opprettet for å finansiere førsteklasses forskningsprosjekter.


Chilenske samfunnsvitenskap er svært prestisjefylte i Latin-Amerika. De praktiseres ikke bare på universiteter, men også i et stort antall kjente private institusjoner som hovedsakelig er konsentrert i Santiago.


Arroyo, Gonzalo et al. Bengoa, José. Historia del pueblo Mapuche, 2 utg. Brennan, John og Alvaro Taboada. Hvordan overleve i den chilenske jungelen? Et engelsk leksikon av chilensk slange og spanske ordtak, Caistor, Nick. Chile i fokus: En guide til folket, politikken og kulturen, Castillo-Feliu, Guillermo. Chiles kultur og skikker, Collier, Simon og William F.


A History of Chile, —, Encina, Francisco A. Nuestra inferioridad económica, Instituto Nacional de Estadísticas. Compendio estadístico , Kohen Winter, Jane. Verdens kulturer: Chile, Loveman, Brian. Chile: The Legacy of Spanish Capitalism, 2. utg. Ministerio de Agricultura. Chilensk landbruksoversikt, , Montecino, Sonia. Madres og huachos: Alegorias del mestizaje chileno, Pickering, Marianne.


Chile: Where the Land Ends, Roraff, Susan og Laura Camacho. Chile, Cultural Shock: A Guide to Customs and Etiquette, Subercaseaux, Benjamín. Chile o una loca geografía, utgitt på engelsk av Macmillan som Chile: A Geographical Extravaganza, Historia de las ideas y de la cultura en Chile, 2 bind. Sznajder, Mario. Mapuche, Huaso og Roto som de grunnleggende symbolene for chilensk kollektiv identitet," I Luis Roninger og Mario Sznajder, red.


Turismo y Comunicaciones. Chile: A Remote Corner on Earth, Umana-Murray, Mirtha. Tre generasjoner av chilensk mat, Wheeler, Sara. Reiser i et tynt land: En reise gjennom Chile, veksle mellom navigering. Land og deres kulturer Bo-Co-kultur i Chile Chile. Kulturnavn Chilensk. Alternative navn Selvnavnet er cultura chilena. Historie og etniske relasjoner Fremveksten av nasjonen. Urbanisme, arkitektur og bruk av plass De fleste chilenske tettsteder og byer ble opprinnelig designet etter det klassiske spanske mønsteret.


Mat og økonomi Mat i dagliglivet. Sosiale lagdelingsklasser og kaster. Politisk livsregjering. Sosial velferd og endringsprogrammer Siden gjenopprettingen av demokratisk styre i kampen mot fattigdom har blitt et av hovedmålene for påfølgende regjeringer. Ikke-statlige organisasjoner og andre foreninger Chile har en av de største antallet frivillige organisasjoner i Latin-Amerika. Kjønnsroller og statuser Arbeidsdeling etter kjønn.


Ekteskap, familie og slektskap Ekteskap. Sosialisering Spedbarnsomsorg. Etikette Chilensk etikette skiller seg ikke så mye fra vestlige samfunn. Religion Religiøs tro. Medisin og helsevesen Chile har et av de beste helsevesenet i Latin-Amerika. Secular Celebrations Labor Day 1. mai er en nasjonal fridag.


Kunst- og humaniorastøtte til kunsten. Staten for de fysiske og samfunnsvitenskapelige vitenskapene Det meste av vitenskapelig forskning innen fysiske vitenskaper utføres ved to av de eldste og største universitetene, Universidad de Chile og Pontificia Universidad Católica.


Bibliografi Arroyo, Gonzalo et al. Bauer, Arnold. Chilean Rural Society, Bethell, Leslie, red. Chile siden uavhengighet, Mujeres latinoamericanas en cifras: Chile, MacBride, George M. Chile: Land and Society, Palacios, Nicolás, Raza Chilena, Perrottet, Tony, red.


Chile: Insight Guides, Chile: un país moderno? Brukerbidrag: 1. takk for denne artikkelen, den var veldig nyttig for forskningsprosjektet mitt!!! Vilma Contreras. Artikkelen var veldig bra Det var fantastisk å lese om landet mitt Chile, jeg bor nå i Australia en stund.. Men jeg vil gjerne legge til en ting. For denne gang har Chile en NY SKILSMSLAGSLOV Betyr at nå kan vi snakke om skilsmissen i Chile. Jeg tror den nye loven starter i Veldig bra. Jose Antonio Jaramillo Charles.


Flott artikkel. Bare to kommentarer navnet er Arturo Prat ikke Prats. Pablo Neruda er også et psuedonym hans virkelige navn var Neftali Reyes Basualto. dette hjalp meg med danseforskningsprosjektet mitt. Jeg skal lage en dans om chile. jennifer gorman. veldig nyttig det ble introdusert for meg av en klassekamerat, og jeg vet ikke hva jeg ville ha gjort uten det, jeg ville sannsynligvis ha mislyktes, så tusen takk.


din artical var den beste artical jeg har lest så langt, og jeg følte virkelig at jeg var i santiago og jeg tror dette virkelig kommer til å hjelpe meg på prosjektet mitt med all denne informasjonen fordi du har så mange articals, takk for at du la ut rapporten din om santiago!

No comments:

Post a Comment